Marcel Ciolacu regretă moartea lui Kissinger: „Contribuția sa va continua prin moștenirea lăsată în domeniul politicii externe și al ideilor politice”

Marcel Ciolacu regretă moartea lui Kissinger: „Contribuția sa va continua prin moștenirea lăsată în domeniul politicii externe și al ideilor politice”
Sursa/ X - Marcel Ciolacu
Publicat: 30/11/2023, 13:55
Actualizat: 30/11/2023, 18:32

La aflarea veștii morții uneia dintre cele mai proeminente minți ale omenirii, Henry Kissinger, premierul României a transmis un mesaj prin care „regretă” trecerea în neființă a fostului mare diplomat american. Kissinger este cunoscut ca artizanul deschiderii relației dintre SUA și China, dar și în ce privește „încălzirea” relațiilor dintre SUA și URSS, imediat după criza rachetelor din Cuba.

Henry Kissinger a murit la vârsta de 100 de ani. Vestea dispariției sale a fost dată chiar de organizația sa, într-un comunicat de presă. (detalii AICI)

La aflarea veștii, șeful Executivului de la București a transmis un mesaj pe pagina sa de socializare în care afirmă că moștenirea lui Kissinger în domeniul politicii externe și al ideilor politice este o sursă de inspirație pentru tinerele generații.

Regret trecerea în neființă a unui mare om de stat, dr. Henry Kissinger. Contribuția sa va continua prin moștenirea sa în domeniul politicii externe și al ideilor politice și va rămâne o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare de diplomați și lideri, a scris Ciolacu pe platforma X.

Apropierea de China, detensionarea relațiilor cu Uniunea Sovietică, pacea cu Vietnamul și Premiul Nobel

Henry Kissinger a devenit o figură influentă în administrația Nixon. Principalele sale realizări diplomatice au implicat China, Uniunea Sovietică, Vietnamul și Orientul Mijlociu. El a dezvoltat o politică de încălzire a relațiilor dintre SUA și Uniunea Sovietică, detensionare care a condus la discuțiile privind limitarea armelor strategice (SALT) în 1969.

A stabilit politica pro-Pakistan în războiul dintre India și Pakistan de la sfârșitul anului 1971, a ajutat la negocierea acordului de armament SALT I cu Uniunea Sovietică (semnat în 1972). A dezvoltat o apropiere între Statele Unite și Republica Populară Chineză (1972), marcând primul contact oficial al SUA cu această națiune de la venirea la putere a comuniștilor chinezi.

Deși inițial a susținut o politică de linie dură în Vietnam și a ajutat la bombardarea Cambodgiei de către SUA (1969-70), Kissinger a jucat ulterior un rol important în politica de vietnamizare a lui Nixon – retragerea trupelor americane din Vietnamul de Sud și înlocuirea lor cu forțe sud-vietnameze.

În 1972, Kissinger s-a angajat în negocieri de pace cu Le Duc Tho din Vietnamul de Nord. Crezând că aceste negocieri au ajuns la o concluzie de succes, la 26 octombrie Kissinger a anunțat că „pacea era aproape”. S-a dovedit, însă, că acordul bilateral nu fusese aprobat de guvernul sud-vietnamez, iar eforturile de pace au ajuns din nou într-un impas.

La jumătatea lunii decembrie, Nixon a autorizat bombardamentele de saturație asupra Vietnamului de Nord, dar până la sfârșitul lunii le-a oprit. Astfel, pe 15 ianuarie 1973, Nixon a încetat orice acțiune militară împotriva Vietnamului de Nord. Puțin mai mult de o săptămână mai târziu, la 23 ianuarie, la Paris, Kissinger a parafat un acord de încetare a focului care prevedea retragerea trupelor americane și care schița mecanismele pentru un acord de pace permanent între cele două Vietnam-uri.

Pentru această încercare de a rezolva conflictul din Vietnam, Kissinger a împărțit Premiul Nobel pentru Pace din 1973 cu Le Duc Tho – refuzând în cele din urmă să primească această distincție.

În ce privește conflictul dintre Federația Rusă și Ucraina, Kissinger a susținut în repetate rânduri aderarea Ucrainei la NATO. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Un nou punct mobil de comandă a intrat joi în dotarea IGSU/ Predoiu: Situațiile de urgență reprezintă o provocare din ce în ce mai accentuată

REPORTAJ | Nicolae Ciucă a lansat Sistemul Garanție-Returnare / „Să ne bucurăm de o Românie mai curată”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BREAKING NEWS Surse politice: rezultate parțiale la ora 11.00 pentru Primăria Capitalei și Consilii Județene
Așa se pregătesc pentru noul sezon Daniela Crudu, Roxana Vancea sau Andreea Bălan! TOP 30...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Pepe s-a trezit cu un mesaj din partea fostului soț al Ralucăi Pastramă, chiar în...
România, ocolită de turiștii străini. Motivul pentru care nu vor să-și facă vacanța la noi...
S-au căsătorit! Într-o discreție totală, Răzvan Simion și iubita lui, Daliana, au făcut pasul cel...
Dieta pe care o respectă cu SFINȚENIE Dana Rogoz. Are un abdomen plat, deși a...
Incidente la vot. 11 dosare penale deschise în primele ore ale alegerilor. Acuzaţii de cumpărare a...
Unde pui ștampila corect pe buletinele de vot la alegerile din 9 iunie 2024?
Ce pot face românii care nu vor fi mulțumiți de pensiile recalculate? Există o variantă...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Ai voie cu remorca pe autostradă? Reguli de respectat când tractezi o rulotă/remorcă
ONU: Riscul utilizării armelor atomice nu a fost niciodată atât de mare / Americanii schimbă...
Săpa pe câmp când a dat peste o sabie VIKINGĂ rară! Cât valorează?
Gabriela Firea, ÎN LACRIMI în ziua de alegeri. S-a întâmplat chiar LA SECȚIA de votare
Cum a apărut Gabriela, soția lui Dani Oțil, la nunta lui Răzvan Simion! Vedeta i-a...
Rezultate exit poll-uri pentru alegerile din 9 iunie 2024: La ce oră se anunță primele...
Cristina Spătar, declarații sfâșietoare despre decesul mamei sale: „Avea niște dureri groaznice. Mi se rupea...
Incident neașteptat pentru Andreea Bănică! Artista, agresată de un star internațional la un festival în...
BANCUL ZILEI. Bulișor vede un cetățean ieșind dintr-un bordel și se ia după el: -...
Dependența de Internet afectează comportamentul și dezvoltarea adolescenților
×